Δελτίο τρύγου by Vinoterra

Ενώ ο τρύγος βρίσκεται σε εξέλιξη ανά την επικράτεια τον τελευταίο μήνα, το Vinoterra.gr επιχείρησε μια πρώτη καταγραφή της πορείας, των προκλήσεων και των προβλέψεων για τη φετινή σοδειά.

Ξεκινώντας από τη Βόρεια Ελλάδα, η οποία τα δύο προηγούμενα χρόνια αντιμετώπισε ιδιαίτερες δυσκολίες, ο κ. Άγγελος Ιατρίδης του κτήματος Άλφα ευγενικός και καταδεκτικός όπως πάντα μας ανέφερε:

«  Η χρονιά εξελίχθηκε με τις καλύτερες προϋποθέσεις, χωρίς ακραίες θερμοκρασίες με αρκετές βροχές μέσα στο Μάιο οι οποίες έδωσαν σημαντική ώθηση στην διαδικασία ανάπτυξης του φυλλικού τοίχους και στην συνέχεια της ωριμότητας των σταφυλιών. Οι δροσερές νύχτες του καλοκαιριού και οι πολύ καλές ημερήσιες θερμοκρασίες επέφεραν πρωιμότητα γύρω στις 10 μέρες για τις πρώιμες λευκές. Ο τρύγος άρχισε με εξαιρετικά καλά σταφύλια με πολύ ωραίες οξύτητες και ισορροπημένη ωριμότητα. Μετά ήρθαν οι βροχές… Σταμάτησε ο τρύγος και αναζητούμε, με αγωνία, έχοντας στραμμένα τα βλέμματά μας στον ουρανό και στα δελτία πρόγνωσης του καιρού, για το πότε θα ανοίξει ο καιρός. Είναι σίγουρο ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη χρονιά που μας υποχρεώνει να υπερβάλουμε εαυτών στην οινοποίηση για να έχουμε τις κατά το δυνατόν μικρότερες ποιοτικά απώλειες. Η διαλογή είναι απαραίτητη διαδικασία και στο αμπέλι αλλά και στην παραλαβή του τρυγητού στο οινοποιείο. Καλή δυνάμη και καλή τύχη σε όλους τους οινοποιούς. »

Ο κ. Στέλιος Μπουτάρης άκρως αναλυτικός και με φιλική διάθεση μας μεταφέρει μια λίγο πιο ευοίωνη εικόνα από το Βορρά.

« Ένα πρώτο Δελτίο τρύγου, αν και θα έχουμε καλύτερη εικόνα στα τέλη του μήνα. Η φετινή χρονιά ξεκίνησε πολύ καλά και δείχνει να εξελίσσεται ακόμα καλύτερα. Μετά από δύο μάλλον μέτριες χρονιές για το Ξινόμαυρο στη Νάουσα και στο Αμύνταιο, η φετινή δείχνει να μας ανταμείβει! Η χρονιά κύλισε ήρεμα, χωρίς βροχές στη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι βροχές και οι χαμηλές θερμοκρασίες στη διάρκεια της ανθοφορίας οδήγησαν σε ανθόρροια το Merlot, μειώνοντας ελαφρά την παραγωγή του, σε ορισμένα αμπελοτόπια, ενώ οι υπόλοιπες ποικιλίες δεν επηρεάστηκαν. Η παραγωγή τους ήταν καλή. Η χρονιά χαρακτηρίζεται ως πρώιμη, 7-10 μέρες, ανάλογα με την ποικιλία. Η έκπτυξη ξεκίνησε στο τέλος του Μάρτη σε όλες τις ποικιλίες (συνήθως αρχές Απρίλη). Η άνθηση ξεκίνησε το τελευταίο δεκαήμερο του Μάη ως συνήθως, όμως εξαιτίας των βροχοπτώσεων και των σχετικά χαμηλών θερμοκρασιών ήταν παρατεταμένη, με αποτέλεσμα στο ίδιο φυτό να συνυπάρχουν ανθοταξίες στο μούρο, ανθισμένες, και άλλες να έχουν ήδη δέσει. Η ανομοιόμορφη κατάσταση διατηρήθηκε και στον περκασμό, που για τις περισσότερες ποικιλίες ξεκίνησε 10-15 μέρες πρωιμότερα και ολοκληρώθηκε πάρα πολύ γρήγορα. Οι πρώιμες ποικιλίες ωρίμασαν πολύ καλά, διατηρώντας το αρωματικό τους δυναμικό και την οξύτητά τους εξαιτίας των ζεστών ημερών και των δροσερών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια της νύχτας.. Τα Ξινόμαυρα δείχνουν υγιή, καθαρά, ώριμα, θέλουμε να πιστεύουμε ότι η χρονιά θα είναι μεγάλη. Περισσότερα τον Οκτώβριο! »

Ανατολικότερα, από το κτήμα Τέχνη Οίνου, ο υπεύθυνος αμπελώνων κ.Ηρακλής Τοπαλίδης μας ενημερώνει:

« Ο τρύγος στο κτήμα Τέχνη Οίνου ξεκίνησε από τις 10 Αυγούστου. Η πρωιμότητα της σοδειάς βοήθησε στην διατήρηση της άριστης υγιεινής κατάστασης των σταφυλιών και στην προστασία του δυναμικού της κάθε ποικιλίας. Το οινοποιείο στο Μικροχώρι της Δράμας έχει ήδη υποδεχτεί τα Sauvignon blanc, Chardonnay, Merlot, Syrah, Ασύρτικο και την Μαλαγουζιά. Το Cabernet Sauvignon και το Nebbiolo μπαίνουν τελευταία στην τελική ευθεία της ωρίμανσης και αναμένεται να συγκομιστούν στο τέλος του Σεπτεμβρίου. Οι βροχοπτώσεις κατά την διάρκεια της ωρίμανσης ήταν ελάχιστες οπότε οι αποδόσεις κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα ευνοώντας την ισορροπημένη ωρίμανση. Κάποια λευκά βρίσκονται ήδη σε μεταζυμωτικό στάδιο επιβεβαιώνοντας το ότι πρόκειται για μία γενναιόδωρη σοδειά με κρασιά υψηλής αρωματικής έντασης. »

Ο κ.Κώστας Γαρυπίδης του κτήματος Kitrvs στην Πιερία ήταν περιεκτικός στη γραπτή του ανάλυση:

« Συνοψίζοντας το 2016 ήταν μια σχετικά πρώιμη χρονιά, όχι όσο θα υποδείκνυε όμως η αρχή της περιόδου. Τον πολύ ήπιο χειμώνα διαδέχτηκε μια σχετικά ψυχρή και βροχερή άνοιξη, που οδήγησε σε μια πίεση από ασθένειες αλλά βοήθησε επίσης στην εξισορρόπηση της πρώιμης έναρξης του βλαστικού κύκλου. Το καλοκαίρι ήταν θερμό και ξηρό χωρίς κάποια πίεση από ασθένειες. Τα υδατικά αποθέματα της άνοιξης ήταν αρκετά ώστε να μη χρειαστούν άρδευση ούτε οι λευκές ποικιλίες. Η τεχνολογική ωρίμανση ήταν σχετικά πρώιμη σε σχέση με το 2014 και 2015. Αντίστοιχα η φαινολική ωρίμανση ακολούθησε την τεχνολογική, οπότε αναμένονται σχετικά υψηλοί βαθμοί αλκοόλ στους ερυθρούς οίνους σε σχέση κυρίως με τη χρονιά του 2014. Η πτώση της θερμοκρασίας το Σεπτέμβρη φαίνεται πως μεταθέτει την ωρίμανση των όψιμων ποικιλιών και οι βροχοπτώσεις αυξάνουν τον κίνδυνο ασθενειών. »

Ο κ. Λευτέρης Ρίζος, ερασιτέχνης οινοποιός-αμπελουργός από την ίδια περιοχή, μας μιλάει για το αμπέλι του στη Σφενδάμη Πιερίας.

« Έκπτυξη οφθαλμών αρχές Απρίλη. Πρώιμο ξεκίνημα και ταχεία ανάπτυξη των κληματσίδων λόγω του καλού καιρού. Άνθηση 15-20 Μαΐου 10 μέρες πρωιμότερα του συνηθισμένου έγινε με στεγνό καιρό. Καλή καρπόδεση ολοκληρώθηκε στις 5/6. Έγιναν οι συνηθισμένες βιολογικές επεμβάσεις χωρίς να υπάρχει καμιά προσβολή από μύκητες. Μέχρι τις αρχές Ιουνίου οι βροχοπτώσεις ήταν φυσιολογικές για την περιοχή από 10/6 όμως και μετά είχαμε άνυδρο καλοκαίρι με φυσιολογικές θερμοκρασίες τη μέρα και δροσερές νύκτες. Αυτό βοήθησε στη σωστή ωρίμανση των τσαμπιών μαζί βέβαια και με πότισμα για να κρατηθούν οι οξύτητες γιατί όλα έδειχναν πρώιμη χρονιά κατά μια βδομάδα. Περκασμός 20-30/7 . Ο τρύγος ήρθε για τη Μαλαγουζιά και το Ασύρτικο στις 22/8 και για τη Μαυροδάφνη στις 4/9 μια βδομάδα πρωιμότερα. Για αυτές τις ποικιλίες ίσως η καλύτερη χρονιά από όλες τις απόψεις οργανοληπτικά, εργαστηριακά και υγείας τσαμπιών. Χαρακτηριστικά αναφέρω Μαλαγουζιά και Ασύρτικο μαζί 12,4 μπωμέ και 3,26 ph και Μαυροδάφνη 13 μπωμέ και 3,43 ph με πλούσιο χρώμα. Αρχές Σεπτέμβρη 3ήμερο δυνατών βροχών, μένει μόνο το Ξινόμαυρο για τέλη Σεπτέμβρη. »

Ο κ. Θάνος Ντούγκος με όρεξη για ανοιχτή κουβέντα μας ανέφερε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το οινοποιείο και μας έδωσε μια εικόνα της φετινής Ραψάνης.

Χαρακτηριστικά μας είπε για την εναλλαγή βροχής και ήλιου στην περιοχή στις αρχές Μαΐου, γεγονός που προσέβαλε ποικιλίες όπως το Grenache και η Λημνιώνα στη φάση ωρίμανσης που βρισκόντουσαν και αντιμετωπίστηκε επιτυχώς με μερικές μόνο απώλειες. Οι λευκές ποικιλίες ήταν όλες υγιείς με καλές οξύτητες και έχουν τρυγηθεί ήδη, πλην του Ασύρτικου. Η βροχόπτωση των αρχών Σεπτεμβρίου σημαίνει αναμονή τουλάχιστον μιας εβδομάδας, καιρού επιτρέποντος, μέχρι να μαζευτεί.

Το μεγάλο στοίχημα από εδώ και πέρα είναι ασφαλώς το Ξινόμαυρο και κατά πόσο θα επιτρέψουν οι συνθήκες να πλησιάσει ή και να πιάσει τον Οκτώβριο με ιδανικές συνθήκες, καθώς η ανάμνηση των δύο περασμένων ετών δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστη.

Η κουβέντα στη συνέχεια μας πήγε στις γενικότερες προκλήσεις του Ελληνικού αμπελώνα σε ότι αφορά τον προσανατολισμό και τη στόχευσή του τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων αλλά και στις ελπίδες που όλοι τρέφουμε για την επόμενη γενιά αμπελουργών, κάτι που αξίζει να αναλυθεί εκτενέστερα σε κάποιο άλλο άρθρο.

Νοτιότερα πλέον, ο κ. Γιάννης Παπαργυρίου σε πάντα φιλικό αλλά και καυστικό τόνο μας μίλησε μεταξύ άλλων για έναν υγιή τρύγο με εξαιρετική ισορροπία στις λευκές ποικιλίες, μικρότερες ποσότητες σε σχέση με άλλες χρονιές προς όφελος της ποιότητας, και με σπουδαία δυναμική στις ερυθρές αν τελικά ο καιρός συνέλθει και δεν συνεχίσει την αστάθειά του. Μας είπε ακόμα ότι ευνοήθηκε αρκετά από τις μικρότερες βροχοπτώσεις, σε σχέση με τη γειτονική Νεμέα, που δέχτηκαν τα αμπέλια του στις νεροποντές των προηγούμενων ημερών (25mm έναντι 70mm στη χειρότερη μέρα των φαινομένων).

Η ευχάριστη τηλεφωνική κουβέντα μας οδήγησε όπως ήταν αναμενόμενο και σε μια γενικότερου περιεχομένου αξιολόγηση των τεκταινόμενων στο χώρο του κρασιού με την υπόσχεση να συνεχιστεί σε μια συζήτηση εκ του σύνεγγυς.

Με “μέσον” (βλ. Δήμητρα Τραχανή) κατάφερα να ξεκλέψω δυο κουβέντες και από τον κ.Γιώργο Σκούρα ο οποίος πραγματικά δεν προλάβαινε να μου μιλήσει.

«  Η χρονιά μέχρι τα μέσα Αυγούστου στη βορειοανατολική Πελοπόννησο ήταν ξερική με σημαντικές ζέστες με αποτέλεσμα να έχουμε σταφύλια εξαιρετικά σε υγεία, με μικρή σχετική πρωιμότητα και μικρές αποδόσεις. Ποικιλίες Chardonnay, Viognier, Merlot τρυγήθηκαν άβρεχες με ωραία φαινολική ωριμότητα και πολύ καθαρά αρωματικά χαρακτηριστικά. Ο τρύγος στη Νεμέα φαίνεται παρ’όλες τις κάποιες βροχές με τα ίδια χαρακτηριστικά και όλα δείχνουν πως η Νεμέα θα κάνει μάλλον μια σπουδαία χρόνια. »

Σε ότι αφορά την Κρήτη ο αμπελουργός της Οινοποιίας Μανουσάκη, κ.Γιάννης Γαλάνης, μας έλυσε όλες τις απορίες.

Μας ανέλυσε πως ο ήπιος χειμώνας συνεχίστηκε με μια άνομβρη χρονιά που έδειξε αρχικά ότι θα πάει σε σχετικά πρώιμη ωρίμανση αλλά που στη συνέχεια εξελίχθηκε φυσιολογικά. Σε αυτό βοήθησε το βαθύ ριζικό σύστημα του αμπελώνα που διαχειρίζεται το οινοποιείο, γεγονός που επίσης συνέβαλε στο να στρεσαριστούν ελάχιστα τα φυτά και οι απώλειες λόγω ξηρασίας να είναι προβλέψιμες, μιας και τα αμπέλια δεν αρδεύονται. Από άποψη φροντίδας, οι ασθένειες ήταν σχεδόν ανύπαρκτες οπότε και οι παρεμβάσεις ήταν μόνο οι τυπικές.

Οι σχετικά κρύες νύχτες στη διάρκεια του τρύγου (18°C) σε συνδυασμό με φυσιολογικές ημερήσιες διακυμάνσεις υπήρξε αρωγός στη συγκομιδή του καρπού, που συνολικά εμφανίζει καλά φαινολικά χαρακτηριστικά, συνήθη σάκχαρα και λίγο πιο χαμηλές οξύτητες, ενώ χαρακτηριστικά μας ανέφερε ότι ένα μέρος του Syrah παραμένει ακόμα ατρύγητο και δίνει ελπίδες και μια σπουδαία χρονιά.

http://www.manousakiswinery.com/uploads/photos/middle/33_4.jpg

 

Όλα συνηγορούν Πανελλαδικά σε μια πολύ καλή και ισορροπημένη χρονιά για τα λευκά με μεγάλες ελπίδες για σπουδαία ερυθρά (ήδη νομίζω πως οι ξενικές πάνε για εξαιρετικά αποτελέσματα) και με το βλέμμα και τις ευχές όλων να συνεχιστεί η χρονιά χωρίς προβλήματα μέχρι να τρυγηθούν και οι πιο όψιμες ποικιλίες.

Η έλλειψη αναφοράς στη Σαντορίνη οφείλεται σε αδυναμία επικοινωνίας με κάποιο οινοποιείο. Θα αναμένουμε ανακοινώσεις από τους παραγωγούς.

Ευχαριστούμε πολύ όλα τα οινοποιεία για τη συνεισφορά τους στο άρθρο και ευχόμαστε καλά κρασιά σε όλους ανεξαιρέτως τους παραγωγούς της χώρας.

 

Παύλος Κουρκουλόπουλος

Για τη Vinoterra

Αφήστε μια απάντηση