Sauvignon Blanc – Greek vs. ?

Sauvignon Blanc

Βασικά στοιχεία

 • Γενέτειρα => Μπορντό, Γαλλία

 • Συνολικές φυτεύσεις άνω των 1.100.000 στρεμμάτων

 • Κύριες χώρες παραγωγής : Γαλλία, Νέα Ζηλανδία, Χιλή, Ν.Αφρική, ΗΠΑ

 • Αρωματικά χαρακτηριστικά. Φυτικότητα, λαγοκέρασο, φρούτα του πάθους, λεμόνι, τροπικά φρούτα.

 • Οινοποίηση σε ανοξείδωτη δεξαμενή ή σε δρύινους οινοποιητές, με πιο σπάνια χρήση βαρελιού για παλαίωση, κυρίως στα blend και στα πιο premium δείγματα.

 • Συχνότερα blends με Semillon (Γαλλία, Αυστραλία, ΗΠΑ), Verdejo (Ισπανία), Ασύρτικο (Ελλάδα).

 • Sauvignon Blanc + Cabernet Franc = Cabernet Sauvignon

 • Στην Ελλάδα φυτεύτηκε για πρώτη φορά πειραματικά μεταξύ 1967-1972 στο κτήμα Πόρτο Καρράς.

 • Σερβίρεται στους 7° – 11°C αναλόγως του στυλ.

 • Συνοδεύει μαλακά κατσικίσια τυριά, θαλασσινά και πιάτα με φυτικά στοιχεία.

 • Παλαίωση 2-4 χρόνια για τα πιο απλά, άνω των 7 ετών για τα πιο premium.

 

oie_transparent

 

Το Sauvignon Blanc είναι η δεύτερη σε έκταση (111.549 ha) πιο πολυφυτεμένη ποικιλία του κόσμου. Λίγηρας και Μπορντό μάχονται για την διεκδίκηση της γενέτειρας αλλά πιθανότατα το δεύτερο είναι αυτό που κερδίζει. Μολονότι και οι δύο αυτές περιοχές παράγουν σπουδαία κρασιά από την ποικιλία, μόνη της ή σε χαρμάνια, ήταν η επανάσταση της Νέας Ζηλανδίας που έφερε στο παγκόσμιο προσκήνιο το Sauvignon στα τέλη της δεκαετίας του ΄70 κι ότι κι αν προσπαθήσουν να σας πουν οι εχθροί των νεοκοσμίτικων κρασιών επ’αυτού απλώς αγνοήστε τους.

clipboard01

Το στυλ που έχει επικρατήσει είναι κυρίως αυτό με “πράσινα” φυτικά αρώματα, όπως γρασίδι, φύλλα φραγκοστάφυλου, σπαράγγι, πράσινη πιπεριά, λάιμ και τροπικά φρούτα. Το διαβόητο cat’s pee (κάτουρο της γάτας) τείνει να εξαφανιστεί στις πιο μοντέρνες οινοποιήσεις χωρίς ωστόσο να έχει εκλείψει πλήρως. Στο Bordeaux αναμιγνύεται κυρίως με Semillon και Muscadelle, δίνοντας πιο ώριμα -σε αρώματα- κρασιά (συχνά περασμένα από νέο βαρέλι), ενώ δεν πρέπει να παραλείψουμε τα out of this world περίφημα γλυκά κρασιά της περιοχής, με αιχμή τα Sauternes.

Στην Ελλάδα πρωτοφυτεύτηκε στο Κτήμα Πόρτο Καρράς και γνώρισε τη μεγάλη του άνθιση με τον Αμέθυστο του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη και το ρηξικέλευθο blend του οινολόγου Βασίλη Τσακτσαρλή με Ασύρτικο, αλλά και με τη βαρελάτη εκδοχή του Γεροβασιλείου. Πλέον το βρίσκουμε σε όλη την επικράτεια όπου συχνά “παντρεύεται” με γηγενείς ποικιλίες. Το βορειοελλαδίτικο blend Sauvignon-Ασύρτικο όμως δείχνει το πιο πετυχημένο μέχρι στιγμής και αυτό που συνεχίζει να κερδίζει το εγχώριο κοινό.

Σημαντικότερες περιοχές παραγωγής:

clipboard02
Παλαιός Κόσμος

Γαλλία: 268.000 στρ.
Μπορντό και Λίγηρας κυρίως. Πιο σημαντικές περιοχές (Pouilly-Fumé, Sancerre, Graves, Entre-Deux-Mers,Touraine)

Ιταλία: 38.000 στρ.
Κυρίως στα Βορειοανατολικά της χώρας.

Ισπανία: 40.000 στρ.
Η πλειοψηφία των φυτεύσεων στην κεντρική Ισπανία.

Άλλες χώρες:
Ρουμανία, Ουκρανία, Ελλάδα κ.α.

Νέος Κόσμος

Νέα Ζηλανδία: 162.000 στρ.
Marlborough, Martinborough, Gisbourne, Hawkes Bay και Waipara Valley

Η.Π.Α.: 66.000 στρ.
Καλιφόρνια, Όρεγκον, Πολιτεία της Ουάσινγκτον

Χιλή: 122.000
Casablanca, San Antonio, Leyda, Limari Valley, Bio-bio

Νότια Αφρική: 96.000 στρ.
Stellenbosch, Durbanville, Elgin, Constantia

Αυστραλία: 65.000 στρ.
Νότια Αυστραλία και Βικτώρια

Ανάλογα με το στυλ και την περιοχή από την οποία προέρχεται συνδυάζεται και με διαφορετικά πιάτα. Από τα πλέον κλασσικά ταιριάσματα είναι αυτά με μαλακά κατσικίσια τυριά αλλά και με όστρακα, ψαρικά ή πιάτα που κυριαρχεί το φυτικό στοιχείο. Σερβίρεται από τους 7°C μέχρι τους 11°C αναλόγως της προέλευσής του και της διαχείρισης στο οινοποιείο, με τα πιο πλούσια και ενδεχομένως περασμένα από βαρέλι να απαιτούν και πιο ζεστή θερμοκρασία σερβιρίσματος. Σε ότι αφορά την παλαίωση, τα ποιοτικά Sauvignon Blanc μόνο οφέλη μπορούν να αποκομίσουν από αυτήν για τα πρώτα 1-3 έτη ενώ τα βαρελάτα και τα blend την απαιτούν, με τα σπουδαιότερα εξ αυτών να ξεπερνούν τα 7+ έτη.

Σημαντικοί παραγωγοί:

Γαλλία (Serge Dagueneau, Didier Dagueneau, Ladoucette, Alphonse Mellot, Henri
Bourgeois, Pascal Jolivet, Bernard Reverdy, Dom.de Chevalier, Fieuzal, Ch.la Garde, Malartic-Lagraviere,
Smith-Haut-Lafite) Ν.Ζηλανδία (Brancotte Estate, Cloudy Bay, Craggy Range, Jackson Estate, Matua
Valley, Neudorf, St.Clair, Seifried, Villa Maria) Ιταλία (Peter Dipoli, Gravner, Lageder, Terlano) Ισπανία
(Hermanos Lurton, Riscal, Torres) ΗΠΑ (Abreu, Geyser Peak, Mondavi, J.Rochioli, Spottswoode)
Αυστραλία (Bridgewater Mill, Hanging Rock, Nepenthe, Shaw & Smith) Χιλή (Casa Marin, Concha y Toro,
Cono Sur, Montes, Santa Rita, Vina Leyda) Ν.Αφρική (Buitenverwachtung, Graham Beck, Neil Ellis, Klein
Constantia, Rustenberg, Steenberg, Thelema, Vergelegen, Waterford).

 

clipboard03

Το Κτήμα Καριπίδη μπορεί να πιστωθεί ένα μεγάλο μέρος της διάδοσης του Sauvignon Blanc στο καταναλωτικό κοινό της Ελλάδας τη δεκαετία του 2000 μιας και το φρέσκο, ευχάριστο στυλ του clipboard04μαζί με την προσιτή του τιμή και μια αρκετά δυναμική προώθηση το έφεραν τόσο στο εστιατόριο όσο και στο οικιακό τραπέζι μιας πολύ μεγάλης μερίδας κοινού. Το Κτήμα Καριπίδη είναι ένα οικογενειακό οινοποιείο το οποίο βρίσκεται στα Βούναινα Θεσσαλίας στην Κεντρική Ελλάδα και διαχειρίζεται 300 στρέμματα ιδιόκτητους αμπελώνες.

Τα Βούναινα, όπως δηλώνει και το όνομα (μικρά βουνά), είναι μια λοφώδης περιοχή με παλαιά οινική παράδοση. Το χωριό είναι απλωμένο γύρω από τα αγροκτήματα της πόλης του αρχαίου Κραννώνα, κοντά στις πηγές του αρχαίου ποταμού Ογχέστου, που πήρε το όνομα του σύμφωνα με τη μυθολογία, από το γιό του Ποσειδώνα. Βρίσκεται δε κοντά στον ποταμό Πηνειό, που διασχίζει την κοιλάδα των Τεμπών, έχοντας αριστερά τον Όλυμπο, γνωστό από τη μυθολογία και δεξιά την Όσσα.

Στους αμπελώνες, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι σε οργανισμό ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων, εφαρμόζονται αποκλειστικά μέθοδοι βιολογικής γεωργίας. Το έδαφος των αμπελώνων είναι αργιλώδες, πλούσιο σε οργανική ουσία με υπέδαφος μη συμπαγές, με καλή αποστράγγιση. Οι καλλιεργήσιμες ποικιλίες του Κτήματος είναι Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah,
Sauvignon Blanc, Chardonnay,Sangiovese, Primitivo και Nebbiolo. Ο τρυγητός αρχίζει από τα μέσα Αυγούστου και τελειώνει τέλος Οκτωβρίου.

 

http://www.brancottestate.com/uploads-new/40-years-detail-page-bg.png

To 1973 η Montana Wines του Κροάτη μετανάστη Frank Yukich σε μια προσπάθεια να επεκταθεί περαιτέρω (ήταν ήδη ο μεγαλύτερος παραγωγός της Ν.Ζηλανδίας) φυτεύει αμπέλια στο Νότιο νησί της χώρας και συγκεκριμένα στο Marlborough δεχόμενος τα επικριτικά σχόλια των συναδέλφων του που υποστήριζαν πως εκεί δεν μπορεί να παραχθεί κρασί. Δυο χρόνια αργότερα, το θυγατρικό οινοποιείο που αργότερα θα μετονομαζόταν σε Brancott Estate φυτεύει για πρώτη φορά την ποικιλία Sauvignon Blanc. Μια ενέργεια που αργότερα θα αποδειχτεί ως η σημαντικότερη που πάρθηκε ποτέ στην οινοπαραγωγική ιστορία της χώρας.

https://blog.bookabach.co.nz/images/uploads/guides/Brancott_Estate_Heritage_Centre-pano.jpgΜέσα στα πρώτα 10 χρόνια από την πρώτη σοδειά, το Sauvignon του Brancott Estate κατακτά διάφορα βραβεία με αποκορύφωμα το “Marquis de Goulaine Trophy” ως το καλύτερο Sauvignon του κόσμου στο International Wine and Spirits Competition του Λονδίνου. Από το 1981 μάλιστα έχει ήδη ξεκινήσει να εξάγει το 1ο Marlborough Sauvignon Blanc. Έκτοτε παραμένει ένας εκ των μεγαλυτέρων παραγωγών και εξαγωγέων κρασιού της χώρας, πρώτος στη Μ.Βρετανία, που συνεχίζει ακόμα και σήμερα να καινοτομεί φυτεύοντας για πρώτη φορά το 2010 στο Marlborough την ποικιλία Sauvignon Gris.

Tο στυλ της βασικής ετικέτας του οινοποιείου είναι και αυτό που τελικά ανέδειξε την περιοχή, με χαρακτηριστική οξύτητα και έντονα φυτικά αρώματα μαζί με τροπικό φρούτο και γκρέιπφρουτ.

http://www.ey.com/Media/vwLUImages/KTHMA_ALPHA3/$FILE/3.bmp

 

Το “ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ” βρίσκεται στην περιοχή Αμυνταίου Φλώρινας, στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1997 από τον έμπειρο αμπελουργό Μάκη Μαυρίδη και τον χημικό-οινολόγο Άγγελο Ιατρίδη, ο οποίος έχοντας δραστηριοποιηθεί σε πολλά μέρη της Ελλάδας επέλεξε το Αμύνταιο για να δημιουργήσει το δικό του κρασί.

Ο ενιαίος ιδιόκτητος αμπελώνας του ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΑΛΦΑ βρίσκεται στην καρδιά της ζώνης του Αμυνταίου, στη θέση «Αμπέλια» της Βεγόρας σε υψόμετρο 620-710 μέτρα. Η έκτασή του είναι 870 στρέμματα. Μορφολογικά παρουσιάζει μεγάλη ομοιογένεια με χαμηλές κλίσεις που κυμαίνονται από 5-15% και η έκθεσή του είναι βορειοδυτική.

Το κλίμα του αμπελώνα είναι ημι-ηπειρωτικό. Ο κρύος χειμώνας με αρκετές βροχές και χιονοπτώσεις εξασφαλίζει στα αμπέλια την απαραίτητη υγρασία για να ανταπεξέλθουν στο σχετικά ξηρό καλοκαίρι. Οι δύο λίμνες εκατέρωθέν του, συμβάλλουν καθοριστικά στην ηπιότητα του κλίματος, η οποία ευνοεί την καλλιέργεια ελληνικών και ξενικών ποικιλιών οιναμπέλου. Κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου σημειώνονται οι απαραίτητες θερμοκρασιακές διακυμάνσεις μέρας και νύχτας ενώ σχεδόν όλη τη χρονιά φυσούν, συνήθως βορειοδυτικοί, άνεμοι κυμαινόμενης εντάσεως.

Τα εδάφη είναι φτωχά, αμμώδη- αμμοαργιλώδη, σχετικά ουδέτερα, με πολύ καλή αποστράγγιση των όμβριων υδάτων και προσφέρουν τις προϋποθέσεις για την παραγωγή κρασιών με έντονο καιclipboard07 σύνθετο άρωμα, εξαιρετική φινέτσα, καλή δομή και ισορροπία, και επιπλέον με πλούσιο χρώμα για τα ερυθρά Ο αμπελώνας είναι γραμμικός (1,30 x 2,00 μέτρα), εφοδιασμένος με το σύστημα άρδευσης RDI ( Regulated Deficit Irrigation ), για την αντιμετώπιση συνθηκών ακραίας ξηρασίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η πυκνότητα φύτευσης είναι 390 πρέμνα/στρέμμα και η απόδοση χαμηλή (για τις περισσότερες ποικιλίες τηςτάξης των 400-500 κιλών/στρέμμα).

Ο αμπελώνας του ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΑΛΦΑ παρουσιάζει την παρακάτω ποικιλιακή σύνθεση: Ξινόμαυρο, Μαυροδάφνη, Syrah, Merlot, Pinot Noir, Tannat, Montepulciano, Negro Amaro, Barbera, Μαλαγουζιά, Sauvigon Blanc, Chardonnay & Gewürztraminer.

Το Sauvignon Blanc του κτήματος εμφανίζει έντονα τροπικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας όπως τα φρούτα του πάθους και το πεπόνι, όπως επίσης εξαιρετική ισορροπία στο στόμα και ζωηρή επίγευση. Έχει, δε, βαθμολογηθεί επανηλλημένως ιδιαίτερα υψηλά από πολλά
περιοδικά και κριτικούς οίνου του εξωτερικού.

 

http://www.carolineswine.com/sites/carolineswine.com/files/product/Klein-Constantia-jpeg%5B1%5D_0.jpg?1394723430

Από τα πλέον ιστορικά κτήματα της Ν.Αφρικής αλλά και του κόσμου, αποτελεί μέρος του κάποτε ενιαίου αμπελώνα του Constantia Estate, του πρώτου κτήματος που φύτεψε αμπέλια για εμπορική εκμετάλλευση υπό την ιδιοκτησία του Simon van der Stel, πρώτου κυβερνήτη της αποικίας του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας.

Μέσα από πάμπολλες δυσκολίες (διαχωρισμοί κληρονομιάς, φυλλοξήρα, κοινωνική και οικονομική διαταραχή την περίοδο του απαρτχάιντ) αλλά γνωρίζοντας και ημέρες τεράστιας δόξας με το περίφημα Vin de Constance, το γλυκό κρασί που κατέκτησε τις Ευρωπαϊκές αυλές το 18ο αιώνα, έφτασε στις μέρες μας διαχειριζόμενο πλέον έναν αμπελώνα που πλησιάζει τα 2.000 στρέμματα http://www.kleinconstantia.com/wp-content/uploads/2012/09/klein_constantia_top_cape_sauvignon_blanc_estates_sa-1024x682.jpgκαι με συνιδιοκτήτες τον Hubert de Boüard de Laforest του Chateau Angelus και τον Bruno Prats του Cos-d’Esturnel.

Η περιοχή της Constantia χαίρει ψυχρού κλίματος σε σχέση με την ενδοχώρα κυρίως λόγω των σταθερών ανέμων που φυσούν καθ’όλη τη διάρκεια του έτους, γεγονός που μειώνει και τις ασθένειες, ενώ το υπέδαφος είναι κυρίως γρανιτώδες με υψηλή περιεκτικότητα σε άργιλο.

Το Klein Constantia στις μέρες μας έχει χτίσει τη φήμη του κυρίως γύρω από την Estate σειρά κρασιών που αποτελείται κατά βάση από λευκές ποικιλίες, με το Sauvignon Blanc και το Riesling να ξεχωρίζουν και να κατακτούν υψηλές κριτικές σχεδόν σε κάθε τους σοδειά.

Βεβαίως η μεγάλη ντίβα του οινοποιείου παραμένει το γλυκό του κρασί το οποίο από την αναβίωσή του και μετά -το 1986- έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές και έχει γίνει επανειλημμένα το υψηλότερα
βαθμολογημένο κρασί της χώρας από πολλούς κριτικούς.

Το Estate Sauvignon Blanc εμφανίζει κομψό τροπικό φρούτο, λευκό ροδάκινο και γκρέιπφρουτ, μέτριο προς γεμάτο σώμα με ορυκτό χαρακτήρα στην παλέτα και δροσιστική οξύτητα.

http://kiryianni.gr/app/uploads/2016/02/kiryianni-logo.png

Το κτήμα Κυρ-Γιάννη ιδρύθηκε το 1997 από το Γιάννη Μπουτάρη, μια από τις ξεχωριστές μορφές της ελληνικής οινοποιίας, όταν εκείνος αποχώρησε από την οικογενειακή οινοποιητική εταιρία που είχε δημιουργήσει ο παππούς του το 1879. Σήμερα, ο Στέλιος Μπουτάρης, οινοποιός τέταρτης γενιάς, καθοδηγεί την ομάδα του στην επόμενη φάση της εξελικτικής πορείας του Κτήματος, αξιοποιώντας δυναμικά τους βασικούς πυλώνες της φιλοσοφίας Κυρ-Γιάννη: καινοτομία, σεβασμός στην παράδοση και εξειδικευμένη γνώση για το κρασί, από το αμπέλι ως τον τελικό καταναλωτή.

Το οινοποιείο της Νάουσας ασχολείται αποκλειστικά με την παραγωγή ερυθρών οίνων ενώ αυτό του Αμυνταίου ειδικεύεται στις λευκές, αφρώδεις, ροζέ και πιο κομψές ερυθρές οινοποιήσεις.
Το Ντρούμο, ένα single vineyard Sauvignon Blanc, προστέθηκε μόλις το 2014 στο χαρτοφυλάκιο του κτήματος χωρίς αυτό να σημαίνει πως και ο αμπελώνας από τον οποίο προέρχεται το σταφύλι είναι νέος.

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Στέλιος Μπουτάρης:

“Ο πατέρας μου το 1990 φύτεψε το πρώτο αμπελοτόπι της περιοχής του Αμυνταίου με Sauvignon Blanc. Η ιδέα ήταν, σε μια περιοχή ψυχρή όπως αυτή, όπου το Ξινόμαυρο, αν και ήταν η κυρίαρχη καλλιέργεια, δεν μπορούσε να ωριμάσει καλά όλες τις χρονιές, να clipboard09δοκιμαστεί η καλλιέργεια λευκών ποικιλιών. Δίπλα στον ελληνικό Ροδίτη, φύτεψε, σαν πείραμα, και κάποιες διεθνείς, οι οποίες θα δοκιμάζονταν για τα αποτελέσματά τους. Το Sauvignon Blanc από το αμπελοτόπι του Ντρούμο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά ως μονοποικιλιακό κρασί στις αρχές του 2000. Στη συνέχεια έγινε ένα από τα στοιχεία που αποτελούσαν το χαρμάνι της Σαμαρόπετρας, αναμφισβήτητα το καλύτερο. Όταν στη Σαμαρόπετρα μπορέσαμε να εντάξουμε κι άλλα επιλεγμένα αμπελοτόπια, είχε έρθει η στιγμή το Sauvignon Blanc από το Ντρούμο να πορευτεί ξανά μόνο του, εμφιαλωμένο σε περιορισμένο αριθμό φιαλών. Ούτως ή άλλως το πείραμα είχε πετύχει εδώ
και καιρό.”

Για το Ντρούμο η ζύμωση πραγματοποιείται σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 16 έως 18°C, εξ ολοκλήρου σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Μετά το τέλος της ζύμωσης, το κρασί παραμένει για
ωρίμανση σε ελαφριές οινολάσπες, γεγονός που του προσδίδει σύνθετο χαρακτήρα και ένα πλούσιο σώμα. Το αποτέλεσμα είναι ένα σύνολο με εξωτικά αρώματα γκρέιπφρουτ και ακτινίδιου, πράσινη φρεσκάδα φρεσκοκομμένου γρασιδιού και νότες λευκών λουλουδιών, γευστικό πλούτο και μια αρωματική επίγευση που διαρκεί.

 

http://www.bienmanger.com/skin/images/logos/producers/12/124_reportage.jpg

Η οικογένεια Dagueneau αποτελεί μεγάλη παρακαταθήκη για τα Sauvignon του Λίγηρα. Μπορεί ο ανιψιός του, Didier, να κατέκτησε τεράστια φήμη και να κέρδισε τις εντυπώσεις με τη χρήση clipboard11βαρελιού και τις premium οινοποιήσεις του, όμως ήταν ο Serge που πίστεψε βαθιά και ανέδειξε την ποιότητα των κρασιών του Pouilly-Fumé.

Τα Sauvignon του Serge Dagueneau εμφανίζουν αρμονία αλλά και νεύρο με καθαρό πάντα χαρακτήρα και απίθανη ζωντάνια στην παλέτα.

Τα 170 στρέμματα του κτήματος εκτείνονται πάνω σε ένα υπόστρωμα από Kimmeridgian marl, ένα κράμα ασβεστόλιθου και απολιθωμάτων οστρακοειδών που δίνουν μοναδική πολυπλοκότητα στα ελάχιστα μέρη
που τα συναντούμε (Καμπανία και Βουργουνδία επίσης). Σε ότι αφορά τις ηλικίες των πρέμνων, αυτές κυμαίνονται από τα 35 εως και πάνω από 100 έτη.

Το Tradition είναι η βασική ετικέτα του κτήματος και εκφράζει πλήρως την φιλοσοφία του. Οινοποίηση και παραμονή σε ανοξείδωτες δεξαμενές, με ανάδευση των φίνων οινολασπών μέχρι την εμφιάλωση. Το κρασί εμφανίζει αρώματα γρασιδιού, λευκών λουλουδιών,γκρέιπφρουτ, φρούτων του πάθους, μάνγκο και τη χαρακτηριστική νότα τσακμακόπετρας της περιοχής με καταπληκτική αίσθηση της οξύτητας και μακρύ
τελείωμα.

 

 

Τα κρασιά της γευσιγνωσίας μπορείτε να τα αγοράσετε πατώντας στο ανάλογο link:

Κτήμα Καριπίδη

Brancott Estate

Κτήμα Άλφα

Klein Constantia

Κυρ-Γιάννη Ντρούμο

Serge Dagueneau Tradition

 

Από τα κρασιά εισαγωγής το Brancott και το Klein Constantia εισάγονται από τη Vinoterra και το Serge Dagueneau από την Αίολος.

Αφήστε μια απάντηση