Εβδομάδα Beaujolais Nouveau

Όπως κάθε χρόνο, για πάνω από 50 χρόνια, έτσι και φέτος την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου (17/11) ο κόσμος θα γιορτάσει την άφιξη του “Beaujolais Nouveau”. Ένα φαινόμενο που ξεκίνησε ως τοπικός εορτασμός του τέλους του τρύγου πριν λάβει παγκόσμιες διαστάσεις από τη δεκαετία του ’80 κι έπειτα.

Ιστορικά το φρέσκο κρασί του Beaujolais (Μποζολέ) επιτρεπόταν να καταναλωθεί μετά τις 15 Δεκεμβρίου, κι αυτό σε τοπικό επίπεδο. Όμως στις αρχές της δεκαετίας του ’50 η νομοθεσία άλλαξε κι επέτρεψε την κυκλοφορία του από τις 15 Νοεμβρίου. Ορισμένοι παραγωγοί αναγνώρισαν εκεί μια μοναδική ευκαιρία για marketing, διοργανώνοντας έναν αγώνα για την πιο γρήγορη παράδοση της νέας σοδειάς στο Παρίσι. Το γεγονός άρχισε να λαμβάνει έκταση, μέσω της κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης και σε λίγα χρόνια οι κάβες της χώρας γέμιζαν κάθε Νοέμβριο με το περίφημο σλόγκαν ” Le Beaujolais nouveau est arrivé! “, δηλαδή ” Το νέο Μποζολέ έφτασε!”.

acr1_50024

Με τον καιρό αυτό ξέφυγε από τα στενά σύνορα της Γαλλίας κι έγινε παγκόσμιο φαινόμενο, ενώ από το 1985 συμφωνήθηκε να κυκλοφορεί ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο, την 3η Πέμπτη του Νοεμβρίου.

Στα χρόνια που πέρασαν, η κίνηση αυτή των παραγωγών του Beaujolais, η οποία αποφέρει πολύ γρήγορη εισροή χρημάτων για κρασί που έμεινε μόλις 6-8 εβδομάδες στις εγκαταστάσεις τους, κατηγορήθηκε για πολλά. Από απάτη (που σε ορισμένες περιπτώσεις επαληθεύτηκε) μέχρι και απαξίωση του κρασιού ως προϊόν. Από την άλλη έβαλε εκατομμύρια ανθρώπους στη λογική του εμφιαλωμένου κρασιού σε χαμηλό κόστος, διαφήμισε το προϊόν συνολικά και προσέφερε έναν κοινό τόπο συζήτησης κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, ανάμεσα στους απανταχού οινόφιλους.

Σε ότι αφορά το ίδιο το κρασί, αυτό παράγεται με μια μέθοδο που ονομάζεται ανθρακική διαβροχή (carbonic maceration) που βοηθάει ώστε τα κρασιά να έχουν έντονο το φρέσκο στοιχείο του φρούτου χωρίς τις πικρές τανίνες της φλούδας. Πίνεται στην απόλυτη νεότητά του, μέχρι το Μάιο του επόμενου έτους.

Η Vinoterra για φέτος έχει επιλέξει να διαθέσει στο κοινό της το ένα ξεχωριστό Beajolais Nouveau με φυσική προσέγγιση, από σταφύλια βιολογικής γεωργίας, χωρίς προσθήκη θειώδους.

Αφήστε μια απάντηση