Τα κρασιά της Μεγάλης Εβδομάδας

Για τους περισσότερους Έλληνες , το Πάσχα σηματοδοτεί την έναρξη για την κατανάλωση της μπύρας . Αν δεν πιστεύετε , παρακολουθήστε πότε ξεκινούν οι διαφημίσεις. Οι φανατικοί οινόφιλοι όμως ξέρουν……μια μπύρα στην αρχή μόνο , για ζέσταμα . Υπάρχει και η Μεγάλη Παρασκευή , με τους ψαρομεζέδες για τα κλασικά ούζα & τσίπουρα , αλλά εμείς ψάχνουμε για τη λύση στη γλυκιά σπαζοκεφαλιά του κρασιού.

Ξεκινάμε λοιπόν με τη Μεγάλη Παρασκευή , με γαρίδες & όστρακα αλλά και ρυζότα  & μακαρονάδες . Για τους λάτρεις των λευκών κρασιών ένα ασύρτικο μάλλον είναι η ασφαλέστερη λύση. Σαντορίνη δεξαμενής αν το τραπέζι έχει όστρακα μόνο , αλλά αν έχει και ζυμαρικά ένα ασύρτικο από την ηπειρωτική Ελλάδα με βαρέλι ή και λίγο sur-lie (οινολάσπη) μπορεί να κάνει τη διαφορά . Βιδιανό  φωνάζουν ορισμένοι , και μάλλον έχουν δίκιο αλλά οι πιο προχωρημένοι σιγομουρμουρίζουν κάτι για albarino . Αν πάλι η παρέα θέλει κόκκινο , ένα φρέσκο αγιωργίτικο για τους συντηρητικούς  ή μια mencia για τους πιό προχωρημένους.

Μεγάλο Σάββατο μεσημέρι λοιπόν , αν στη γνωστή προετοιμασία  αν ότι περισσέψει  μπει στο τηγάνι, μάλλον ένα δροσερό ροζέ από ξινόμαυρο ή αγιωργίτικο με λίγο αλκοόλ είναι το ιδανικό ταίριασμα . Μετά την Ανάσταση η παραδοσιακή μαγειρίτσα θέλει λευκό με καλή οξύτητα και νόστιμη φυτικότητα. Μαλάγουζιά που είναι και αρκετά trendy αυτή την εποχή ,  αλλά εγώ χαμογελάω και στην σκέψη ένος  sauvignon blanc από κρύα περιοχή , αλλά  και ένας τραγανός ορεινός ροδίτης ή μια εξαιρετική ρομπόλα σίγουρα θα έκαναν τη διαφορά.

Κυριακή του Πάσχα λοιπόν ,  και έχουμε προετοιμάσει με κάθε λεπτομέρια τα κρασιά που θα ανοιχτούν . Για ξεκίνημα λοιπόν , σίγουρα ένα κομψό αφρώδες , από ξινόμαυρο , μοσχοφίλερο ή ασύρτικο , αλλά και prosecco ή για τους έχοντες γιατί όχι μια NV champagne . Ένα παλαιωμένο  ξινόμαυρο είναι η σίγουρη επιλογή μόλις βγει το αρνί , αλλά για αυτούς που θέλουν να πειραματιστούν , μια ξηρή μαυροδάφνη ή μια καταπληκτική Touriga Nacional . Για το τέλος με τα γλυκά οτιδήποτε γλυκό από μοσχάτο (όχι όμως πολύ παγωμένο) & φυσικά παλαιωμένα αποστάγματα.

 

                                                                                                                                                                                                                                                             Καλή Ανάσταση

Αφήστε μια απάντηση